ALLES-IN-ÉÉN DIENSTVERLENERS INLUIDEN NIEUW TIJDPERK VOOR IN-HOUSE TECHNOLOGIE

de steun van de verandering

De manier waarop particulieren en bedrijven hardwareproducten consumeren verandert: Hardware-as-a-Service (HaaS) is te zien, schrijft Ashley Sterland, communicatie directeur bij The Change Organisation, de toonaangevende UK onafhankelijke distributeur van computerhardware en IT. Deze ondernemende weinig bedrijfsmodel omvat bedrijven aanbieden van pakketten die hardware, software, onderhoud- en af en toe-installatie, voor een maandelijkse vergoeding omvatten. Er zijn tal van voordelen in ondertekening-up voor deze 'all-inclusive' service waarin de technologie en expertise is gehuurd in plaats van eigendom. Zoals chauffeurs die de uitverkorenen om leaseauto's onder drie of vijf jaar lease regelingen zal ongetwijfeld bevestigen; 'het moment dat je rijdt een nieuwe auto van het voorplein haar waarde verliezen – dus wat is het punt in betalen top dollar om een eigen'?

Het is het zelfde met computerapparatuur. Systemen en pakketten evolueren op zo'n tempo, hedendaagse state-of-the-art, cutting-edge software zal binnenkort yesterday verouderde apparatuur links verstopping-up de berging van office omdat de eigenaren niet kunnen zelfs het weggeven. Als klant en zakelijke eisen zo snel als de snel toenemende assortiment en de beschikbaarheid van digitale connectiviteit veranderen, is de verleiding om te 'hook-up' met een provider die kan erkennen industrie ontwikkelingen en implementeren van hen als dit nodig is zeker nooit groter geweest.

HaaS heeft ook andere voordelen. In het geval van een storing of software glitch is onderhoud allemaal deel uit van de alles-in-één-service. Het betekent dat fouten kunnen potentieel sneller dan gegevens centra op afstand wordt gecontroleerd worden rechtgezet. En bovendien, als de HaaS-hardwareprovider in haar plicht mislukt te zorgen voor een efficiënte, goed onderhouden service, de eindgebruiker heeft beursterrein te nemen hun bedrijf elders – een niet-zo-traumatische zet meer aanbieders aannemen de HaaS model en concurrentie toeneemt. Met HaaS, zijn bezorgdheid over apparatuur verouderd grotendeels verwijderd – zolang de aanbieder van bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid, natuurlijk is.

HaaS inspireert geheel werken nieuwe relatie tussen de leverancier en de klant.  Een eenmalige transactie kan worden uitgebreid tot een langdurige behandeling, wat leidt tot nauwere zakelijke betrekkingen tussen partijen. HaaS gaat relatief weinig upfront kosten; een echte stimulans voor een nieuwe of een klein bedrijf haar eerste voorzichtige stappen in de richting installeren van een volledig geïntegreerd systeem en om te voorkomen dat geen onnodige financiële risico's willen nemen.

Uiteindelijk, HaaS biedt flexibiliteit aan de klant. Het zorgt er ook voor providers – als ze willen behouden – zijn meer volkomen onafhankelijk van de eindgebruiker, geven een gevoel van vrijheid en empowerment onder degenen die voorheen wanhopig of voelde belast door hun in-house technologie.

Verwante posten

Verlof een commentaar